Valencia CF16 junio 2020

Tal dia com hui en 1982… Mestalla va albergar el primer partit d'Espanya en el Mundial

L'estadi valencianista va fer una gran remodelació per a l'ocasió i en el debut davant Hondures es va empatar 1-1. Tendillo i Saura van representar al Valencia CF en la cita mundialista

Tal dia com hui en 1982… el Camp de Mestalla (en aquella època denominat Luis Casanova) albergava el partit disputat entre Espanya i Hondures del Mundial de 1982, després de ser designada seu de la Roja per a la primera fase de grups, en la qual també es va enfrontar a Iugoslàvia i Irlanda del Nord.

Per a poder albergar partits del Mundial calia reformar l'estadi per a adaptar-lo a les exigències de la FIFA, inversió aprovada el mes d'abril de 1978, iniciant-se les obres al mes següent. Al marge de la infraestructura, substituint les velles graderies per altres de formigó, es va pensar en una major comoditat per a l'espectador, en col·locar seients de plàstic. A més, es va canviar el drenatge del camp, es va renovar la zona de vestuaris, es va instal·lar un marcador en cadascun dels fons i van adequar els accessos a l'estadi, per a això va haver-hi fins i tot que procedir a l'expropiació de les cases situades en l'actualment denominada avinguda de Suècia.

Hi havia una gran esperança posada en la Roja, en disputar el Mundial com a local, però aqueix 16 de juny de 1982 va arribar la primera decepció, en empatar 1-1 davant Hondures i amb gol de penal. Espanya va jugar d'inici amb Arconada, Camacho, Tendillo, Alexanco, Gordillo, Alonso, Zamora, Joaquín, Juanito, Satrústegui i López Ufarte. Al descans, el seleccionador Santamaría va donar entrada a Sánchez i el valencianista Saura substituint a Joaquín i Juanito. L'afició, molt il·lusionada, esperava una golejada, però la Roja no es va trobar còmoda en cap moment. Hondures es va avançar en el minut 7 de partit, amb gol de Zelaya, empatant López Ufarte en el minut 65 anotant el penal comés sobre Saura. I ja no es va moure el marcador malgrat la gran “pressió” al rival.

Tendillo i Saura van ser els dos representants del Valencia CF en la cita mundialista, una cosa molt especial per a ells en viure-ho a casa, amb imatges inesborrables com el trajecte de l'hotel a l'estadi, amb uns carrers abarrotats. Saura va marcar un dels gols més importants de la seua carrera en la trobada jugada davant Iugoslàvia en donar-li la victòria a Espanya (2-1) el 20 de juny