Valencia CF15 febrero 2024

Guillermo Gorostiza: un atacant d'època

La llegenda valencianista va anotar 110 gols i va guanyar 3 títols en les 6 temporades que va competir amb el Valencia CF

L'atacant del Valencia CF, Guillermo Gorostiza (15/02/1909), va formar part de la ‘davantera elèctrica’ valencianista en els anys 40’. El de Santurce (Biscaia) va anotar 110 gols en les 6 temporades que va defendre la camiseta xe i va aconseguir 3 títols.

Gorostiza va ser una llegenda del Valencia CF i de LaLiga espanyola. El futbolista de Santurce va recalar en 1940 en l'entitat valencianista després del seu exitós pas per ‘els lleons’ amb els quals va guanyar 4 Lligues i 4 Copes, a més de ser 2 vegades ‘Pixixi’ de la competició. Al Valencia CF va ser un dels pilars de la ‘traca’ valencianista, comunament coneguda com la ‘davantera elèctrica’ amb la qual va guanyar 3 títols (Copa 1941, Lliga 1941-42 i Lliga 1943-44) en les seues 6 temporades com a valencianista.

Gorostiza va marcar 110 gols en els 170 partits com a valencianista. Cal destacar que va anotar el gol número 500 del Valencia CF en Primera Divisió. La retirada esportiva de l'extrem va arribar després de passar pel Barakaldo CF, el Juvencia de Trubia i el Logronyés.

Una curiositat de Gorostiza va ser que, aparentment, una de les poques pertinences que portava damunt després de morir, va ser una pitillera de plata que li va regalar Luis Casonova, president en aquells dies del Valencia CF, i en la qual estava escrita: “Al millor extrem esquerre del món de tots els temps”.

DAVANTERA ELÈCTRICA DEL VALENCIA CF

La dècada dels 40’ del passat segle va suposar la primera època gloriosa en la història del Valencia CF. Després d'aconseguir l'elit en els anys 30’ i amb el Camp de Mestalla com a llar definitiva, el conjunt valencianista estava més que assentat en Primer Divisió i els ratpenats van començar a volar alt.

Epi, Amadeo, Mundo, Asensi i Gorostiza van formar la ‘davantera elèctrica’, que va liderar el Valencia CF des de la temporada 1940-41 fins al curs 1945-46. Durant eixos anys, el Valencia CF va aconseguir dos lligues i una copa.

El primer dels títols nacionals del conjunt valencianista va ser la Copa de 1941. En la final disputada el 19 de juny de 1941 a Xamartín, l'aportació de la ‘traca’, com també es va conéixer a la ‘davantera elèctrica’ VCF, va ser determinant amb dos gols de Mundo i un altre d'Asensi per a segellar el triomf per 3-1 davant l'Espanyol.

La següent temporada, la 1941-42, el Valencia CF va donar continuïtat al seu magnífic moment amb la conquesta de la seua primera lliga amb Mundo com a màxim golejador del campionat.

Dos temporades després, la 1943-44, el club de Mestalla aconseguia el seu segon títol de lliga, novament amb Mundo com a màxim golejador del torneig. A més, durant els anys de la ‘davantera elèctrica’, el Valencia CF va aconseguir tres subcampionats de Copa.

Epi, Amadeo, Mundo, Asensi i Gorostiza van liderar al primer Valencia CF campió i van fer vibrar amb els seus gols al, en aquells dies jove, Camp de Mestalla.

Copyright 2013-2024 Valencia Club de Futbol. Es permet l'ús del contingut editorial de l'article sempre que es faça referència a la seua font, a més de contindre el següent enllaç: www.valenciacf.com. Fotografies de Lázaro de la Peña, no es permet la seua reutilització.